Ποιο είναι το μέλλον της βιοτεχνίας;
του Στράτου Σαράντου*
H διεθνής οικονομία αλλάζει, η τεχνολογία εξελίσσεται και το εμπόριο περιορίζεται. Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο κατασκευαστή βιομηχανικών προϊόντων.
Τι σημαίνει όμως αυτή η αλλαγή της διεθνούς παραγωγής για το πού και πώς παράγονται τα προϊόντα; Οι μικρότερες χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν;
Στο παρελθόν η μεταποίηση δημιουργούσε θέσεις εργασίας και αύξανε την παραγωγικότητα. Η εξέλιξη έφερε την αυτοματοποίηση. Όμως η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής, μπορεί να σημαίνει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον.
Για να εξασφαλιστεί ότι οι μικρότερες χώρες δεν θα μείνουν πίσω σε αυτές τις εξελίξεις, αυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν. Οι πολιτικές των κρατών θα πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να λάβουν υπόψη τρεις βασικούς παράγοντες:
Ανταγωνιστικότητα: Χαμηλότερα κόστη παραγωγής, ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, θεσμοί που θα στηρίξουν τις νέες απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας, βελτιωμένες υποδομές.
Ικανότητες: Νέες δεξιότητες για το προσωπικό, καλύτερη διοίκηση στις επιχειρήσεις, πολιτικές που υποστηρίζουν την χρήση νέων τεχνολογιών.
Διασυνδεσιμότητα: Στο εμπόριο προϊόντων, στο εμπόριο υπηρεσιών.
Είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε, να ξανά-φανταστούμε και να ξανά-εφεύρουμε!
Ποια είναι η εικόνα της παραγωγής στη χώρα μας σήμερα; Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε τις εταιρείες και το προσωπικό μας για το μέλλον;
Με τη Βιοτεχνική Συμμαχία θα επιδιώξουμε τα παραπάνω να γίνουν προσιτές δράσεις για όλα μας τα μέλη!
*O Στράτος Σαράντος είναι οικονομολόγος, κάτοχος ΜΒΑ του πανεπιστημίου της Ουαλίας με εξειδίκευση στην στρατηγική των επιχειρήσεων και υποψήφιος με τη Βιοτεχνική Συμμαχία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου